Lexiq

CSS

Az angol Cascading Style Sheets rövidítése, aminek szó szerinti fordítása "egymásba ágyazott stíluslapok". A CSS egy olyan számítástechnikai nyelv, amivel a weboldalak kinézetét lehet megadni, például hogy milyen színű legyen egy honlap háttere és mekkora betűk jelenjenek meg rajta.

A Lexiq háttere például fehér, a fejléc azonban fekete színű, ami CSS‑ben kifejezve így néz ki:

body { background: white; }
header { background: black; }

Az egymásba ágyazhatóság arra utal, hogy egy‑egy meghatározott stílus (például a fehér háttér) a weboldal több elemére is érvényes, mert a stílusok "öröklődnek" a weboldal felépítése szerint. Ezt úgy kell elképzelni, mintha a weboldal halmazokból állna: ha a legnagyobb halmaznak megadsz egy stílust, akkor a benne lévő kisebb halmazok is "megöröklik" azt a külsőt. A fenti példában megadott fehér háttér például a legnagyobb halmazra, az egész weboldalra érvényes. Mivel a fejléc ezen a halmazon belül van, ezért innentől kezdve a fejlécnek is fehér a háttere. Ezért kellett az alatta lévő sorral felülírnunk a fehér hátteret a fekete szín megadásával.

A Lexiq CSS kódjának egy részleteA CSS első verziója 1996‑ban jelent meg. Megalkotásának elsődleges célja az volt, hogy a weboldalak tartalmát (azaz azt, hogy mi jelenjen meg) elkülönítsék a külalakjától (azaz attól, hogy hogyan jelenjen meg). Például ez a szöveg, amit olvasol, két helyről előhívva jelenik meg neked: a HTML tartalmazza magukat a mondatokat, és a CSS adja meg, hogy ezek a mondatok fehér alapon fekete színű betűkkel jelenjenek meg, sőt azt is, hogy ez aláhúzott, ez pedig dőlt legyen. Ennek köszönhetően egyrészt sokkal kisebb a weboldalak mérete, így gyorsabban betöltődnek, másrészt lényegesen egyszerűbb megváltoztatni a weboldalak arculatát. Ha például mától pirossal szeretnénk megjeleníteni ezt a szöveget, csupán egyetlen helyen, egyetlen sort kellene átírni a Lexiq kódjában ahelyett, hogy az összes szócikkben kiadnánk a parancsot, hogy a betűk pirosak legyenek.

Bővebben: Weblapok formázása CSS segítségével (Berzsenyi Dániel Gimnázium)

Publikálva: 2020. június 5.