Lexiq

Csicsóka

Észak-Amerikából származó, a krumplira hasonlító gumós növény, ami valójában igen távol áll a burgonyától, hiszen rendszertanilag a napraforgóval áll közeli rokonságban.

Ennek ellenére néhány erdélyi vidéken a krumplit is csicsókának nevezik. Mivel Erdélyben a krumplit pityókának hívják, ezért a csicsókát sokan összetévesztik a pityókával.

Csicsóka {Robin/Wikipedia, CC BY-SA 2.0}A csicsóka íze emlékeztet a krumplira, de annál jóval édeskésebb. Fehér színű gumója jellegzetesen göcsörtös, ezért sokkal nehezebb megpucolni, mint a burgonyát, igaz ez nem is feltétlenül szükséges, hiszen a héja egészen vékony. Sütve, főzve, de akár nyersen is fogyasztható.

Latin neve: Helianthus tuberosus.

Szinonimái: árparépa, földialma, csókapityók, csókarépa, pucokrépa, kocirépa, tótrépa.

Bővebben: