Lexiq

COVAX

A COVAX a COVID‑19 védőoltások közös beszerzésére és elosztására irányuló nemzetközi összefogás, aminek célja, hogy világszerte minden országnak egyenlő hozzáférése legyen a hatékony és biztonságos oltóanyagokhoz, mihelyt jóváhagyták és engedélyezték a használatukat.

a COVAX logójaAz összefogás a csatlakozó kormányok és a védőoltásokat gyártó cégek együttműködésével biztosítja, hogy az oltóanyagok világszerte elérhetők legyenek a magasabb és az alacsonyabb jövedelmű országokban egyaránt. Ennek megvalósítása három alappillérre épül:

  1. A tagországok nem egyesével, egymás ellen versengve és egymást túllicitálva egyezkednek a gyártó cégekkel, hanem együtt, egyetlen szervezetként fellépve tárgyalnak velük a nagy tételű vásárlásról. Ezzel gyorsabban hozzáférhető és olcsóbban tartható az oltóanyag.
  2. Ezután a védőoltásokat a tagországok népességük arányában osztják szét egymás között, ezzel elkerülve, hogy a gazdagabb államok tömegesen felvásárolják az oltóanyagot a szegényebb országok elől.
  3. Az oltásokat egy előre meghatározott elosztási rend szerint juttatják el az emberekhez, elsőként az egészségügyi dolgozókhoz, majd a vírus által veszélyeztetett csoportokhoz, azaz az idősekhez és a krónikus betegséggel élőkhöz, végül pedig a többi emberhez, országonként attól függően, mennyire súlyos az ottani járványhelyzet.

A kezdeményezés anyagi része úgy néz ki, hogy a magasabb jövedelmű országok a saját zsebükből fizetik az oltásokat, míg 92 alacsony és közepes jövedelmű ország ellátását adományokból és jótékonysági akciók révén biztosítják.

A COVAX mozgalom 2020 áprilisában, a "senki sincs biztonságban, amíg mindenki nincs biztonságban" mottóval indult el az alábbi három irányító szervezet közreműködésével:

  1. a WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet;
  2. a CEPI, azaz a járványügyi felkészültség fejlesztésére alapított szövetség;
  3. a Gavi, azaz a világ legszegényebb országainak védőoltásokhoz való hozzáférését biztosító nemzetközi oltószervezet.

Eddig 184 ország csatlakozott az együttműködéshez. A cél, hogy 2021 végére 2 milliárd védőoltás eljusson ezeknek az országoknak a lakosaihoz.

A COVAX név a "COVID‑19 Vaccines Global Access", magyarul a "COVID‑19 védőoltások globális hozzáférése" kifejezésből ered.

Publikálva: 2020. december 3.