Lexiq

Cortex

A cortex (kiejtve: kortex) szó szerinti jelentése kéreg, ami az agy legkülső, felszíni rétege.

Az emlősök evolúciója során megjelent egy újabb réteg, a neocortex (vagy más néven isocortex). Ez az ember esetében az egész agykéregnek már a 90%‑át kiteszi. Ebből kifolyólag cortex szó alatt általában a neocortex értendő. Az agykéreg primitívebb része az allocortex.

a szürkeállomány idegsejtjeinek nyúlványai elnagyolva egy fekete-fehér rajzonAz agykérget gyakran szürkeállománynak is nevezik, mert a benne lévő idegsejtek sötétebb, szürkés árnyalatúak, szemben az agy belső részével, ami túlnyomórészt az idegsejtek nyúlványaiból áll. Ezeket a nyúlványokat egy zsíros burok, a mielinhüvely védi és szigeteli, ami világosabb, fehéres színt ad az agy belsejének, ezért ezt fehérállománynak nevezik.

A kistestű és ezáltal kicsi aggyal rendelkező emlősök agykérge sima felületű, de a magasabb rendű állatok - és így az ember - agykérge egy árkokkal barázdált képződmény. Ennek a gyűrött felszínnek köszönhetően az agykéreg arányaiban sokkal nagyobb részét képezi az agynak, mondhatni sokkal több agykéreg fér el a koponyában.

Az emberi agykéregben 14‑16 milliárd idegsejt található, amik az agy felszínével párhuzamos irányban hat rétegbe, erre merőlegesen pedig agykérgi oszlopokba rendeződnek. Az egymás mellett álló oszlopok összetartozó területeket alkotnak, melyeknek sajátos funkciói vannak, ilyen például a látás a fej hátsó részében lévő látókéregben vagy a mozgás a fej tetején lévő motoros kéregben. A különböző érzékeléssel és mozgással foglalkozó agykérgi területeken túl vannak az asszociációs területek, amik az olyan magasabb rendű funkciókat látják el, mint például a figyelem, a gondolkodás, a tanulás, a nyelv, az emlékezet vagy a tudatosság. Minél bonyolultabb egy funkció, annál nagyobb helyet foglal el az ezt végző agykérgi terület.

Szinonimái: agykéreg, nagyagykéreg, szürkeállomány, agyköpeny.
Szinonimaként használt további kifejezések: neocortex, isocortex, neopallium.

Publikálva: 2021. november 25.