Lexiq

Copyright

Az copyright angol nyelvű szó, aminek a magyar jelentése szerzői jog.

a copyright jele: egy C betű bekarikázvaA kifejezéssel gyakran találkozni különböző alkotásoknál, például könyvek belső oldalán. Rövidítve, a jelével, © vagy (c) formában is szokták használni. A feliratot vagy a jelet általában az alkotás éve és a szerzői jog tulajdonosának neve követi.

Ha például egy könyv egy oldalán az szerepel, hogy "© Gipsz Jakab, 2020", az azt jelenti, hogy a könyv 2020‑ban készült, és a szerzői jog Gipsz Jakabot illeti.

1989 előtt az amerikai törvények megkövetelték a fent leírt jelölésmódot, amennyiben valaki azt akarta, hogy a műve védett legyen. Egy időben az all rights reserved (= minden jog fenntartva) szövegnek is szerepelnie kellett a copyright jelzése mellett. Később a szerzői jogi védelem automatikus lett, és jelenleg is minden szerzőnek jár, függetlenül attól, hogy feltünteti‑e a copyright jelzést a munkáján.

A szerzői jog a magyar törvények szerint is automatikus, így hazánkban sem szükséges megjelölni, azonban az elterjedt szokás miatt, illetve egyfajta figyelmeztetésként továbbra is gyakran használják.

A kifejezés az angol copy (=másolás) és right (=jog) szavak összetétele.

Kapcsolódó szó: copyleft

Publikálva: 2020. november 28.