Lexiq

Colemak

A Colemak az általánosan használt QWERTY billentyűzetkiosztás alternatívája, amit úgy fejlesztettek ki, hogy minél gyorsabban lehessen gépelni rajta.

A QWERTY kiosztás még az írógépek korában terjedt el. Kialakításakor nem az volt a cél, hogy egy jól használható, gyors gépelésre alkalmas billentyűzetet készítsenek, éppen ellenkezőleg, a gyakran együtt használt betűket igyekeztek távol helyezni egymástól, hogy az írógép mechanikája ne akadjon össze a gyors gépelés során. A kiosztás ennek ellenére fennmaradt, mert a legtöbb ember korábban már megtanulta a használatát, és emiatt nehéz lett volna később váltani.

Colemak billentyűzetkiosztásA Colemak kiosztás előnye, hogy gyorsabb gépelést tesz lehetővé, kevesebb gépelési hibával, valamint csökkenti az ismétlődő megterhelés okozta sérülés esélyeit, hátránya viszont, hogy hosszabb folyamat lehet rendesen megtanulni a használatát, és ez idő alatt jóval lassabban gépel az ember, mint a már megszokott billentyűzetkiosztáson. Bár aki megszokta a Colemak kiosztást, az továbbra is tud a hagyományos QWERTY billentyűzeten gépelni, az általában lassabban megy neki, mint mielőtt átállt volna a Colemakra.

A legnépszerűbb QWERTY alternatívához, a Dvorakhoz képest a Colemak előnye, hogy egyes mérések szerint gyorsabb gépelést tesz lehetővé, valamint könnyebb a QWERTY után megtanulni, mert kevesebb különbség van a két kiosztás között, valamint a népszerű billentyűkombinációkhoz használt billentyűk is a helyükön maradtak.

A QWERTY‑vel ellentétben ez a kiosztás nem az egymás után álló billentyűkről, hanem megalkotójáról, Shai Colemanról kapta a nevét, a szót úgy változtatva meg, hogy a vége azonos legyen a Dvorak végével.

Publikálva: 2022. szeptember 14.