Lexiq

Cohousing

Az angol cohousing (vagy co‑housing) szó szerinti jelentése "együtt lakás" vagy "közösségi lakóhely", azaz olyan lakhatási forma, ahol a lakók a saját elhatározásukból vállalnak közösséget egymással, és közös megegyezés szerint osztanak meg egymással élettereket (például kertet, úszómedencét), szabadidős tevékenységeket (például közös ebéd, közös filmnézés), háztartási eszközöket (például fúrógépet, autót) és feladatokat (például fűnyírás, ablakpucolás).

A rendszer lényege, hogy mindenkinek van egy saját, személyes élettere, ami egy közösségi térbe ágyazódik. A közösség tagjai egymást kisegítve élik a mindennapjaikat, és a saját érdekeik mentén, egymással összefogva fejlesztik a lakóhelyüket.

szorosan egymás mellett álló házak egy amerikai cohousing lakókörnyezetbenAz ötlet Dániából származik, ahol 1967‑ben 50 család két csoportra szakadva létrehozott egy‑egy lakóközösséget bofællesskab (szó szerint "házmegosztás") néven, mert elégedetlenek voltak a meglévő lakások elhelyezésével és szomszédi viszonyaival. Ezt a kifejezést két amerikai építész cohousing néven ismertette meg a világgal, miután több ilyen helyszínt is meglátogattak, majd könyvet írtak a témáról. Az ilyen fajta együttélésnek azóta egyre nagyobb divatja lett az amerikai kertvárosokban és a nyugat-európai nagyvárosokban.

Bővebben:

Publikálva: 2022. augusztus 21.