Lexiq

Clickbait

A clickbait (kiejtve: klikkbéjt) angol nyelvű szó, aminek a magyar jelentése kattintásszám-növelő, kattintásvadász. Olyan internetes tartalmakra, leggyakrabban címekre hivatkoznak vele, amiket szándékosan úgy találtak ki, hogy minél több olvasónak felkeltse a kíváncsiságát, és rákattintson. A hivatkozás gyakran kevésbé minőségi tartalomra mutat.

Tipikus clickbait címek például:

Nem fogod elhinni, hogy mit csinált a nagypapa az unokájával
Az orvosok nem akarják, hogy megtudd ezt az 5 dolgot

A kattintásvadász címekkel a weboldalak több látogatót vagy több oldalletöltést, ezáltal több reklámbevételt szerezhetnek, ugyanakkor a látogatók általában csalódottan távoznak, és hosszabb távon kevésbé bíznak meg az adott oldalban.

A címek mellett clickbait képek is előfordulnak. Ezeken például furcsa, szokatlan dolgot csinál valaki, és a látogató tudni szeretné, hogy mi történik a képen, de clickbait például egy fürdőruhás nőt ábrázoló kezdőkép is egy YouTube videó előtt, miközben maga a videó egész másról szól, és csak 1‑2 másodpercig bukkan fel benne a képen lévő nő.

Ha nem tetszik a clickbait jelenség, a legjobb védekezés, ha soha nem nézel meg ilyen tartalmakat. Ha többen így tesznek, akkor egyre kevésbé fogja megérni a tartalom előállítóinak a clickbait használata.

Néhány magyar nyelvű clickbait címet, és a mögötte lévő tényleges tartalmat mutat be az alábbi videó:

Publikálva: 2020. július 7.