Lexiq

Citokinvihar

A citokinvihar az immunrendszer túl heves gyulladásos reakciója, ami szervi elégtelenséghez és végül a szervezet teljes összeomlásához vezethet.

citokinek felszabadulásának háromdimenziós ábrájaA citokinek olyan molekulák, amelyek az immunsejtek közötti információátadást szolgálják. Normális esetben ők szabályozzák az immunválasz erősségét egy kórokozó ellen. A citokinek hirtelen, nagy mennyiségben történő felszabadulása a citokinvihar.

Ha valakinél citokinvihar alakul ki, akkor a szervezetében túl nagy mennyiségben termelődnek olyan fehérjék, amik gyulladásokat okoznak. Ilyenkor tehát már nem is a kórokozó károsítja a szerveket, hanem az a túl erős immunválasz, ami teljesen felemészti a test saját energiáit.

A citokinvihar tünetei közé tartozik a magas láz, a gyulladás látható jelei (például bőrpír, duzzanat), a súlyos fáradtságérzet és a szédülés.

A kifejezés a 2020‑as koronavírus-járvány idejében vált a mindennapi beszéd tárgyává, amikor kiderült, hogy a fertőzöttek súlyos állapotát vagy halálát néha nem is maga a vírus, illetve a tüdőgyulladás, hanem a citokinvihar okozza.

A citokinvihar neve angolul cytokine storm.

Publikálva: 2020. október 3.