Lexiq

Cheat day

Az angol cheat day szó szerinti jelentése "csalós nap". A diétázók és a sportolók azt a napot nevezik így, amikor nem tartják magukat a szigorú étrendjükhöz, hanem "bűnöznek" egy napot.

Ennek lényege az, hogy miután egy egész héten át egészségesen étkezel, egy napot kihagysz, és aznap megehetsz bármit, amit csak megkívánsz, majd a cheat day után persze ismét visszatérsz az egészséges táplálkozáshoz. Ezzel a szünnappal hosszú távon fenntarthatóbbá válik az egészséges táplálkozás. Egyrészt hét közben könnyebb tartani magad az erős kötöttségekhez, ha tudod, hogy a hetedik napon vár a jutalom. Másrészt így nem kell lemondanod olyanokról, mint egy közös baráti vacsora vagy egy szelet torta valakinek a születésnapján.

vidám, öltönyös férfi egy vastag hamburgerrel a kezébenAki túl soknak tartja, hogy egy egész napon át "bűnözzön", az a cheat meal vagy magyarul "csaló étkezés" elvei szerint is alakíthatja az étrendjét. Ilyenkor nem egy napot, hanem csak egy‑egy étkezést, mondjuk heti három alkalmat nevezel ki pihenőnek. Ez olyanoknak segíthet inkább, akik rendszeresen megkívánnak valami nassolnivalót, vagy gyakrabban esznek társaságban, illetve kevés a szabadidejük, ezért sűrűn kénytelenek valami egyszerűbb és gyorsabb ételt fogyasztani.

Ez a koncepció nem mindenkinek válik be. Van, akinek egy‑egy cheat day után nehezebb visszatérnie a megszokott, egészséges étrendhez, így aztán az egynapos csalásból könnyen lesz két nap, több nap vagy akár hosszabb idő, és ezzel fel is adja a célját.

Bővebben: Csalóétkezés (GymBeam)

Publikálva: 2021. december 16.