Lexiq

Charter járat

A charter járat egy külön célra kibérelt repülőjárat (vagy hajójárat), ami nem jár rendszeresen, így nem szerepel a menetrendben, csak egy előre megszervezett útra indul el.

A charter járatok megrendelői általában utazási irodák, akik a szállásaikhoz foglalják a gépeket, és az utasokat közvetlenül, átszállás nélkül viszik az üdülőhelyre. Ebben az esetben a jegy ára általában benne van az utazási ajánlat végösszegében.

A másik eset, amikor a légitársaságok (vagy hajótársaságok) a nyári és téli csúcsszezon idején charter járatokat indítanak, hogy minden utast el tudjanak vinni a céljukba.

egy nagy méretű Boeing repülőgép Air Charter felirattal az oldalánA charter járatok a menetrend szerinti járatoknál olcsóbbak. Egy menetrend szerinti járatnak mindenképpen el kell indulnia, még akkor is, ha alig ül rajta valaki. Mivel egy‑egy ilyen út költsége nagyjából állandó, ezért ha kevés az utas egy járatra, annak megemelkedik az ára. Ezzel szemben a charter nem szerepel a menetrendben, így nem is feltétlenül kell elindulnia, ha nem adják el szinte az összes ülőhelyet rajta, és a járat törlése esetén nem adják vissza a jegy árát.

A charterek legfőbb hátránya tehát, hogy indulásuk bizonytalan. Elővételben általában nem lehet jegyet foglalni, és az indulás pontos időpontja gyakran csak egy‑két nappal az indulás előtt derül ki. Sőt mivel a reptereken a menetrend szerinti járatok élveznek elsőbbséget, ezért a charterek gyakran kora hajnalban vagy késő este indulnak, és gyakran késnek. Mindezek miatt csak annak érdemes ilyen jegyet vásárolnia, akinek nem okoz gondot, ha nem ér oda időben a célállomásra.

Publikálva: 2022. augusztus 31.