Lexiq

Ceteris paribus

A ceteris paribus (kiejtve: ceterisz páribusz) egy latin kifejezés, aminek szó szerinti jelentése "a többi változatlanul hagyásával", azonos feltételek mellett, azonos körülmények között, minden egyéb tényező változatlanul maradásával.

A kifejezést akkor használják, amikor ok‑okozati összefüggéseket vizsgálnak olyan bonyolult rendszerekben, mint mondjuk a közgazdasági folyamatok alakulása (például a kenyér árának változása). Egy ilyen összetett rendszerben lehetetlen minden egyes változó tényezőt figyelembe venni. A ceteris paribus elve leegyszerűsíti a vizsgálódást azzal, hogy mindössze egyetlen változó tényező hatását nézi (például azt, hogy a lakosok mennyi kenyeret akarnak vásárolni). Ebben az esetben a kutató azt a kérdést teszi fel, hogy ha ez az egyetlen dolog (a lakosok kenyérvásárlási hajlandósága) megváltozik, mi fog történni azzal a másik dologgal (a kenyér árával), ha mindeközben minden más dolog változatlanul marad (például a betakarított búza mennyisége, a szállításhoz szükséges gázolaj ára, a gluténérzékenység elterjedtsége, a kenyér marketingje mind-mind változatlan stb.).

A ceteris paribus megvalósulása a gyakorlatban persze lehetetlen, hiszen minden más dolog nem marad változatlan, mindig történik valami váratlan esemény (akár olyan hétköznapi jelenség, mint az infláció ingadozása, akár olyan rendkívüli dolog, mint egy súlyos aszály, ami lecsökkenti a betakarított búza mennyiségét). De a ceteris paribus feltételezése arra szolgál, hogy a kutatók elméleti síkon kiszűrjék azokat a tényezőket, amik hatását nem szeretnék bevonni a jóslataikba. Így meg lehet fogalmazni olyan előrejelzéseket, mint hogy ha a kenyér iránt nagyobb a kereslet, mint a kínálat, akkor ceteris paribus a kenyér ára emelkedni fog (azaz ha a vásárlók több kenyeret akarnak megvenni, mint amennyit a pékek meg tudnak sütni, akkor amíg minden más körülmény változatlanul marad - például nem szoknak át az emberek az otthoni kenyérsütésre -, a kenyér ára emelkedni fog, hiszen az emberek több pénzt is hajlandóak kiadni érte).

Bővebben:

Publikálva: 2022. augusztus 2.