Lexiq

Casco

Önkéntesen köthető autóbiztosítás, ami a saját hibádból keletkezett károkat is megtéríti, szemben a kötelező biztosítással, ami a vétlen fél kárát fizeti.

Ha például figyelmetlenségből nekikoccansz a melletted haladó autónak, és mindkét kocsi megsérül, akkor a te kötelező biztosításod az ő autójában, míg a te casco biztosításod a te autódban keletkezett kárát fedezi. A kötelező tehát akkor fizet, ha te voltál a hibás, a casco esetében viszont mindegy, hogy ki volt a vétkes.

A casco biztosítás minden olyan kárra kiterjedhet, amire a kötelező biztosítás nem vonatkozik, sőt az autó ellopása esetén is megtéríti a kárt. Ha például meghúzod az autód oldalát, miközben szűk garázsodba próbálsz beállni, a casco akkor is fizeti a karosszéria javítását.

Cascót nem kötelező kötni, hiszen ez csupán téged véd az esetleges váratlan nagy kiadásoktól.

A casco szó eredete elég bizonytalan. Egyesek szerint a spanyol casco (=sisak) szó átvétele, utalva az általa nyújtott védelemre. Mások azt állítják, a 17. századi hajókereskedelemben a spanyol casco szó a hajók törzsét jelentette, és a közlekedés közben (azaz nem a kikötés után vagy rakodás közben) keletkezett sérülések kapcsán használták. Egy harmadik nézet szerint a casco szó az angol casualty and collision (= sérülés és ütközés) kifejezésből összevont szó, ami már nevében is jól leírja azt, hogy milyen kárra vonatkozik.

Bővebben: Amit a Cascóról tudni érdemes (Biztosítás.hu)

Publikálva: 2020. július 20.