Lexiq

CAPTCHA

Az interneten a CAPTCHA olyan teszt, aminek célja, hogy megkülönböztesse az emberi felhasználókat a robotoktól.

Példa a CAPTCHA feladatraA CAPTCHA olyan feladat, ami egy embernek általában könnyen megoldható, a számítógépeknek azonban jelenleg még jóval nehezebb. Ilyen lehet például egy torzított betűkből álló szó felismerése vagy a különböző képekből azoknak a kiválogatása, amiken kirakatok is láthatóak.

Használatukra azért lehet például szükség, hogy megelőzzék a tömeges, rosszindulatú, spam célú regisztrációkat, vagy automatikus jelszó próbálgatásokat egy oldalon.

Mivel a mesterséges intelligencia fejlődésével a számítógépek képességei egyre jobban megközelítik az emberekét, a CAPTCHA feladatok is szükségszerűen egyre nehezebbé válnak.

A szó az angol Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart (magyarul teljesen automatizált nyilvános Turing-teszt a számítógép és az ember megkülönböztetésére) kifejezés rövidítése. A Turing-teszt eredetileg arra volt hivatott, hogy segítségével el lehessen dönteni, hogy egy számítógép képes‑e olyan válaszokat adni, mint egy ember, ehhez pedig egy embernek kellett megállapítania a válaszokból, hogy az embertől vagy számítógéptől származott. Mivel itt a számítógépnek kell erről döntenie, a CAPTCHA‑t fordított Turing‑tesztnek is szokták hívni.

Népszerű CAPTCHA szolgáltatás például a reCAPTCHA.

Kapcsolódó szó: spambot

Publikálva: 2020. április 24.