Lexiq

Cancel culture

A cancel culture angol kifejezés, amit arra használnak, amikor egy társadalmi vagy szakmai közösség megpróbál elhallgattatni, kiközösíteni és mások számára is vállalhatatlanná tenni egy személyt vagy céget, aki szerintük valamilyen megkérdőjelezhető vagy bántó dolgot mondott, illetve tett. Magyarul néha az eltörléskultúra szót használják a fordításaként.

A cancel culture általában a közösségi médiában szerveződik, és a megcélzott személy a hírnevének csorbulása és rajongóinak elvesztése mellett bevételei csökkenésétől is tarthat.

A kifejezést általában negatív értelemben használják a szólásszabadságról és cenzúráról szóló viták során. A kritikák általában azt hangsúlyozzák, hogy a feltüzelt tömegek gyakran ártatlan személyeket igyekeznek ellehetetleníteni félinformációk alapján, és érdemi viták helyett érzelmekre hatva, a másképp gondolkodók elhallgattatásával próbálnak célt érni. A támadásoktól való félelem egyebek mellett öncenzúrához, illetve a gondolatok, az információ szabad áramlásának beszűküléséhez vezet.

Cancel culture például, ha valaki fehér létére elvállalja egy fekete bőrű szereplő szinkronizálását, és emiatt egy közösség megpróbálja őt társadalmilag érzéketlennek, elnyomónak, esetleg rasszistának beállítani, és igyekeznek elérni, hogy elvegyék tőle a munkát vagy lemondjon róla.

A kifejezés az angol cancel (=megszűntet) és culture (=kultúra) szavakból áll.

Kapcsolódó szó: politikai korrektség

Publikálva: 2021. március 20.