Lexiq

Bulgur

A búza tört változata. Elkészítéséhez a búzaszemeket (leggyakrabban durumbúzát) még a teljes érés előtt betakarítják, hántolják, ezután előgőzölik vagy előfőzik, majd megszárítják, végül apró darabokra törik.

Bulgur lencsével és csicseriborsóvalA bulgur a közel-keleti és a török konyha közkedvelt alapanyaga, ahol általában köretként fogyasztják, hasonlóan a mi rizsünkhöz, de saláták kibővítéséhez vagy fasírtok alapanyagaként is használják, sőt édes változatban, desszertként is fogyasztják, tejjel, aszalt gyümölcsökkel és magvakkal ízesítve, ahogyan mi a müzlit esszük.

A bulgur elkészítése nagyon hasonlít a rizs főzéséhez. Kétszeres mennyiségű hideg vagy forró vízzel öntsd fel, főzd 10-15 percig, amíg a víz eltűnik, majd lefedve hagyd állni még 10 percig, hogy jól megszívja magát! Főzés nélkül egy éjszakára áztasd be hideg vízben, és 8‑12 óra alatt magától megpuhul a bulgur.

Mivel a bulgur tulajdonképpen búza, ezért nem gluténmentes. Tápértékét tekintve 100 gramm főtt bulgur 83 kcal energiát, 18,5 gramm szénhidrátot, kb. 3 gramm fehérjét és elenyésző mennyiségű zsírt tartalmaz. Glikémiás indexe 46‑48.

A bulgur szó az arab burghul (=búzadara) szóból ered.

Szinonimája: búzatöret, török rizs, török búza.

Bővebben:

Kapcsolódó szó: kuszkusz