Brut
A francia brut (kiejtve: brüt) szó szerinti jelentése nyers, feldolgozatlan. Mi, magyarok általában pezsgősüvegeken találkozunk ezzel a szóval, a pezsgők között ugyanis a brut a legszárazabb pezsgőfajta, aminek cukortartalma maximum 12 g/liter lehet.
A brut pezsgőnek három fajtája van:
- a sima brut cukortartalma 6‑12 g/liter
- az extra brut még ennél is szárazabb, cukortartalma 3‑6 g/liter
- a brut nature vagy magyarul nyers pezsgő a legszárazabb pezsgő, amihez a másodlagos erjesztésnél egyáltalán nem adnak cukrot (ezért nevezik dosage zéro-nak is), cukortartalma 0‑3 g/liter
A német nyelvterületen palackozott italok esetében a herb (=fanyar), míg az olaszok a bruto (=nyers) szót használják a jelölésére.
A brut pezsgőknél egy fokkal édesebb az 12‑17 g/liter cukrot tartalmazó extra dry típus.

Egy üveg brut pezsgő