Lexiq

Briliáns

1.

A briliáns szó egy olyan csiszolási forma, amit speciálisan a gyémánt számára fejlesztettek ki, hogy a kő lehető legszebb, legcsillogóbb megjelenését hozzák elő vele.

briliáns formaA briliáns forma legalább 57 lapból áll: a kő tetején lévő lapos táblán túl legalább 32 sík lap van a felső részen és legalább 24 sík lap van az alsó részen.

A briliáns szó tehát nem egyezik meg a gyémánt szó jelentésével, hiszen szinte bármilyen drágakövet lehet briliáns formára csiszolni. A rövid briliáns kifejezést azonban csak a gyémántra szabad használni, minden más briliáns formájú drágakőnél meg kell nevezni az ásványt is, amiből készült (például cirkon‑briliáns).

Szinonimája: gyémántcsiszolás.

Bővebben: Gyémántcsiszolás (Wikipédia)

2.

Melléknévként a briliáns szó jelentése ragyogó, kitűnő, káprázatos.

Ezt használják személyek, fogalmak és tárgyak jellemzésére egyaránt, például egy briliáns festő kiválóan használja az ecsetet, az ő briliáns ötlete remek gondolat, és az ez alapján készített festménye egy kivételes művészi teljesítmény.

A briliáns szó a francia brillant (kiejtése: brijjan, jelentése: csillogó) kifejezésből származik, utalva arra, hogy ez a csiszolási forma ragyogó fényt ad a kőnek, illetve átvitt értelemben egy briliáns dolog kitűnik a többi közül.

Publikálva: 2020. augusztus 13.