Lexiq

Boom bap

A boom bap (kiejtve: búm bep) a rap zenének az a műfaja, amiben az ütem egyszerűsége és az erre írt szöveg kapja a főszerepet, és minden más csak mellékes.

A tipikus boom bap‑nek nincsen semmilyen dallama, viszont épp emiatt a puritán, nyers hangzás miatt a rapperek nagy hangsúlyt fektetnek a szöveg minőségére, és ebben mutatják meg a képességeiket.

a Run-DMC 1985-ös csoportképeEz a stílus Amerika keleti partján élte aranykorát az 1980‑as évek végétől az 1990‑es évek elejéig. A stílus leghíresebb képviselője a Run‑DMC (1983‑tól 2002‑ig), LL Cool J (1984 óta), Jay‑Z (1986 óta) a Wu‑Tang Clan (1992 óta napjainkig).

A boom bap egy hangutánzó kifejezés, ami a lábdob kemény basszusát (boom) és az erre ráépülő pergődob magasabb hangját (bap) jelöli. Elsőként a new york‑i T La Rock használta ezeket a szavakat 1984‑ben, amikor It's Yours című számának ritmusát utánozta. Ezek a dalok még az ütem egyszerűségére helyezték a hangsúlyt, de a műfaj későbbi fejlődésével több ütős hangszert, illetve samplereket, elektromos dobokat és szintetizátorokat is használtak az ütem létrehozására. A műfaj akkor vált ismertebbé, amikor a szintén new york‑i KRS‑One kiadta a Return of the Boom Bap (magyarul "A boom bap visszatérése") című, igen sikeressé vált albumát.

Az utóbbi néhány évben a boom bap újabb divatját éli Európában. 2019‑ben az angol Wish Master kiadta Boom Bap to the Future (magyarul "boom bap a jövőbe") című albumát, aminek dalait a színvonalasan megírt ritmusra alapozta. A zenekritikusok dicsérték a több évtizede elfeledett stílus újraélesztését, bár a szövegek gyengesége miatt nem voltak elájulva tőle. A boom bap megújulását a Sons of Boom Bap (magyarul "a boom bap fiai") nevű londoni csapat is építi, akik küldetésüknek tekintik a régi vágású rap zene iránti érdeklődés felvirágoztatását.

Az egyik legjellemzőbb boom bap a Run‑DMC 1984‑es Sucker MC's című száma, amiben semmi dallam nem csendül fel, csak az ütem pörög, és a rapperek erre darálják a szöveget:

Publikálva: 2021. december 13.