Lexiq

Böngésző ujjlenyomat

A böngésző ujjlenyomat egy weboldal által az őt megnyitó böngészőről gyűjtött nagy mennyiségű, többé-kevésbé egyedi azonosításra alkalmas adat.

Amikor a böngésződdel egy weboldalt felkeresel, a böngésző különböző információkat ad a gépedről, például hogy milyen böngészőnek melyik változatát használod, milyen képernyőfelbontásod van és milyen kiegészítőid vannak telepítve. Ezeket az információkat a böngésző azért adja ki, mert a weboldal helyes megjelenítéséhez szükség lehet rájuk. Bár az adatok külön‑külön sok embernél azonosak, ha elég sok dolgot vizsgál meg egy weboldal, akkor együtt már alkalmasak lehetnek arra, hogy az ujjlenyomathoz hasonlóan egyedileg azonosítsanak egy‑egy böngészőt. Ezt felhasználhatják arra, hogy cookie‑k nélkül is azonosítani tudjanak téged egy oldalon vagy követni tudják az internetes tevékenységedet.

Például ha meglátogatsz egy online könyvesboltot, előfordulhat, hogy a weboldaluk egy böngésző ujjlenyomatot készítő szolgáltatást használ. Amikor később felkeresel egy másik weboldalt, ami szintén ezt a szolgáltatást használja, akkor az ujjlenyomatod alapján az felismer téged, és így a korábban felkeresett könyvekkel kapcsolatos reklámokat tudnak megjeleníteni számodra.

Publikálva: 2021. november 3.