Lexiq

Blogszolgáltató

A blogszolgáltató olyan internetes szolgáltató, ami lehetővé teszi, hogy szaktudás nélkül, egy egyszerű regisztráció után blogot indítson valaki (azaz rendszeresen újabb, időrendben listázható bejegyzésekkel bővülő weboldalt).

A legtöbb blogszolgáltató ingyenes és bárki számára elérhető, de egyes funkciók (például a saját domain név használata vagy a reklámmentes felület) fizetősek lehetnek.

A blogszolgáltatók előnye, hogy a használatuk egyszerű, nem igényel szaktudást, és sok esetben biztosítanak valamilyen plusz, sokak által olvasott felületet, amire bárki kikerülhet ha egy érdekes, jó bejegyzést ír.

Hátrányuk, hogy a náluk vezetett blogok felületén gyakran reklámot jelenítenek meg, korlátozzák az általad közzétehető reklámok formáját vagy számát, kevésbé lehet testre szabni őket, szabálysértés esetén törölhetik a blogodat vagy egy bejegyzésedet, illetve előfordulhat, hogy a szolgáltató idővel megszűnik, és ilyenkor te is elveszíted a blogodat.

Ingyenes blogszolgáltatók például a wordpress.com, a blog.hu és a blogger.com.

A blogszolgáltatók alternatívája a saját webtárhelyen üzemeltetett blog, ami megoldható például az ingyenes WordPress blog‑rendszer használatával.

Publikálva: 2020. november 12.