Lexiq

Bloatware

A bloatware olyan szoftver, amit nem te akartál a készülékedre, és csak feleslegesen terheli, lassítja azt. Általában kéretlenül előre telepítve érkezik a készülékkel, vagy egy másik szoftver telepítése során kerül rá.

A kifejezést sokan csak az előre telepített szoftverekre használják, mások a szándékosan telepített, de az idő során egyre nagyobb és egyre jobban lelassuló szoftverekre is így hivatkoznak.

Az előre telepített bloatware nem szükséges a készülék működéséhez, és nem is feltétlenül fogod használni. A készülékgyártók általában azzal érvelnek mellette, hogy így nem kell megvásárolnod őket, illetve megspórolhatod a telepítéssel járó vesződséget, ugyanakkor a bloatware‑eknek hátrányai is vannak. Ezek a programok sok esetben adatvédelmi és biztonsági kockázatot jelentenek, csökkentik a készülék sebességét, és van, hogy eltávolítani sem lehet őket, és feleslegesen foglalják a helyet más szoftverek elől.

Telepítésükért néha a szoftverfejlesztők fizetnek a gyártónak vagy más szoftverfejlesztőknek, máskor karbantartási munkálatokat végző szoftverekről van szó, amik eközben adatokat is gyűjtenek. Sokszor csak reklámcélokat szolgáló ingyenes próbaverziók kerülnek a készülékre bloatware formájában.

Például a Lenovo számítógépei egy Lenovo Solution Center nevű karbantartó programmal kerülnek forgalomba, ami egy bloatware. Sok androidos telefonra előre telepítve van a Facebook alkalmazása, ami szintén bloatware‑nek számít.

A kifejezés az angol bloat (= felfúvódik, duzzad) és a software (=program) szavakból épül fel, ami arra utal, hogy ezek a szoftverek feleslegesen foglalják a helyet, memóriát a készüléken.

Publikálva: 2021. november 23.