Lexiq

Black Friday

A Black Friday (vagy magyarul fekete péntek) november negyedik csütörtökét követő pénteki nap, amikor sok cég a szokásosnál nagyobb árkedvezményt kínál a vásárlóknak.

Black Friday feliratA Black Friday az amerikai hálaadás ünnepét követő pénteki nap, ami november 23‑29. közé esik, és hagyományosan a karácsonyi vásárlási szezon kezdete.

A kifejezést először az 1869 egy pénteki napján történt tőzsdei összeomlásra használták. A hálaadást követő pénteket csak majdnem 100 évvel később, az 1960‑as években nevezte el így a philadelphiai rendőrség a karácsonyi bevásárlás kezedével járó sűrű, forgalmas utak és a tömött járdák miatt.

Amikor a kifejezés a '80‑as évek elején szélesebb körben is terjedni kezdett, a kereskedők igyekeztek pozitívabb jelentést adni neki. Az általuk képviselt magyarázat szerint a cégek az év nagy részében veszteséget termelnek, és ezen a napon kezdenek nyereségessé válni. Az akkoriban használt könyvelési szokás szerint a piros tinta a negatív, a fekete a pozitív összegeket jelölte, és a fekete tintára váltás miatt illik a napra a fekete péntek kifejezés.

Magyarországon 2014 óta hirdetnek meg a cégek Black Friday kedvezményeket. Már a kezdetektől előfordult, hogy egy nagyobb cég a többieket megelőzve, egy héttel korábban tartotta ugyanezen néven az akciós napját, ezzel csábítva magához a vásárlókat, és ezt a szokást később többen is átvették, így Magyarországon a Black Friday jellemzően 2‑3 pénteket, vagy akár egész hetes akciókat is jelent.

Korábban több helyen előfordult, hogy egy‑egy ilyenkor akciósnak meghirdetett ár a tényleges, korábban jellemző árhoz képest csak a kiírtnál jóval kisebb mértékű (vagy semmilyen) kedvezményt nem tartalmazott, ezért vásárlás előtt érdemes utánanézni, hogy más helyen milyen áron lehet beszerezni a kinézett terméket.

Publikálva: 2020. szeptember 29.