Lexiq

BitTorrent

A BitTorrent (vagy csak röviden torrent) egy internetes fájlcserélő megoldás, amit programok, filmek, e‑könyvek, adatbázisok és más nagy méretű fájlok megosztására, letöltésére használnak.

A torrent megoldásának lényege, hogy ahelyett, hogy egy fájlt egy központi gépről kellene letölteni, az több számítógépen is megtalálható, és az egyes darabjait más‑más gépről töltve, egyszerre tudod megszerezni. Eközben a te számítógéped is részt vesz a fájl megosztásában, azaz mások tőled tölthetik le, ami nálad már megtalálható.

A torrent előnye, hogy minél keresettebb egy fájl, annál többen vesznek részt a megosztásában, így annál gyorsabban lehet letölteni is. Amikor egy központi helyről töltesz le egy fájlt, akkor a letöltés sebessége nem amiatt szokott lassú lenni, mert a te internet kapcsolatod sebessége nem enged gyorsabb letöltést, hanem általában amiatt, hogy ahonnan töltöd, az lassabban küldi, mint ahogy te fogadni tudnád. Ezt orvosolja a torrent, hiszen itt több helyről töltesz, és így általában jóval gyorsabban lejön a fájl, mint a hagyományos megoldás esetén.

Hátránya, hogy a kevésbé népszerű fájlokat egy idő után már nagyon kevesen osztják meg (vagy esetleg senki sem), így azok lassan letölthetővé, illetve elérhetetlenné válnak. Előfordulhat az is, hogy csak az egész fájl néhány kis része marad elérhető, amit nem lehet egésszé összeállítani, mert senkinek nincs meg a teljes fájl.

Használatához egy torrent kliens program letöltése szükséges, ez gondoskodik a fájlok darabonként történő letöltéséről, valamint megosztásáról. A letölthető fájlokat általában torrent trackerek segítségével találhatod meg.

A torrent technológia legális, ugyanakkor a megoldást sokan használják a szerzői jogok megsértésére. Ebben segítségükre van, hogy a jogsértő fájlok nem találhatóak meg egy központi szerveren, amit emiatt le lehetne kapcsolni, ezek a szerverek (az úgynevezett trackerek) általában csak azt az információt tárolják, hogy melyik fájl honnan tölthető le (például ha letöltesz valamit, akkor azt, hogy az a fájl megtalálható a te számítógépeden). Mivel letöltés esetén a te számítógéped is megosztja a fájlt másokkal, szerzői jogot sértő tartalom letöltése esetén te magad is jogot sértesz.

Publikálva: 2021. november 1.