Lexiq

Bit

Az informatikában a bit az információ legkisebb alapegysége, aminek az értéke 0 vagy 1 lehet. Az előbbire néha hamis, az utóbbira pedig igaz értékként is hivatkoznak.

A digitális áramkörökben a két állapotú rendszert a legkönnyebb megvalósítani, ezért a modern elektronikus eszközök mind a kettes számrendszert használják. Egy bit egy kettes számrendszerbeli számjegynek felel meg.

bitek sorozataEgy egyszerű szöveges fájlban egy betű 8 biten van tárolva, ezt nevezzük egy byte‑nak. Az L betű bináris kódja például 01001100. Ez a 8 darab nullákból és egyesekből álló sorozat 8 darab bit, vagy másképpen tekintve rá egy kettes számrendszerbeli szám, ami tízes számrendszerben a 76‑os számnak felel meg.

A bitekből egységes hosszúságú csoportokat szoktak alkotni, amiket a számítógépek együtt tudnak kezelni. Ha például egy számítógépnek 64 bites processzora van, az azt jelenti, hogy egyszerre 64 bitet tud kezelni, az az alapegység, amivel dolgozik, például amin műveleteket hajt végre. A régebbi gépek 4, 8, 16 bitesek voltak, manapság a 32 és a 64 bites processzorok terjedtek el.

A kifejezés az angol binary digit (= kétértékű számjegy) szavakból származik, illetve önmagában is egy angol szó, aminek a jelentése darabka.

Publikálva: 2020. szeptember 26.