Biotechnológia
A biotechnológia különböző élőlények felhasználása valamilyen termék előállításához. Ezek az élőlények a legtöbb esetben baktériumok és egyéb mikroorganizmusok.
A biotechnológia kifejezést Ereky Károly magyar mezőgazdasági mérnök használta először 1919‑ben, amikor német nyelven könyvet írt a hús, a zsír és a tej különböző élő szervezetek segítségével történő nagyüzemi termeléséről, ezért őt tekintik a biotechnológia atyjának. Ebben az értelemben a klasszikus biotechnológia része például a sörfőzés és a sajtkészítés is, hiszen baktériumok állítják elő a kész terméket.
A modern biotechnológia megszületését 1983‑tól számítják, amikor rekombináns DNS technikával elsőként beprogramoztak egy baktériumot emberi inzulin termelésére. Azóta a biotechnológia leginkább a genetikailag módosított élőlények közreműködését jelenti egy meghatározott cél érdekében, amit az orvostudományon túl a mezőgazdaság és az ipar is alkalmaz (például génmódosított növények termesztésére, mesterségesen előállított élelmiszerek készítésére stb.).
A hagyományos és a modern biotechnológia közötti határt tehát a géntechnológia teremtette meg.
(x) Mondd el a véleményedet, és keress vele pénzt!

Az inzulin termelésére használt E. coli baktérium elektronmikroszkópos képe (Rocky Mountain Laboratories)