Lexiq

Biotechnológia

A biotechnológia különböző élőlények felhasználása valamilyen termék előállításához. Ezek az élőlények a legtöbb esetben baktériumok és egyéb mikroorganizmusok.

A biotechnológia kifejezést Ereky Károly magyar mezőgazdasági mérnök használta először 1919‑ben, amikor német nyelven könyvet írt a hús, a zsír és a tej különböző élő szervezetek segítségével történő nagyüzemi termeléséről, ezért őt tekintik a biotechnológia atyjának. Ebben az értelemben a klasszikus biotechnológia része például a sörfőzés és a sajtkészítés is, hiszen baktériumok állítják elő a kész terméket.

az inzulin termelésére használt E. coli baktérium elektronmikroszkópos képeA modern biotechnológia megszületését 1983‑tól számítják, amikor rekombináns DNS technikával elsőként beprogramoztak egy baktériumot emberi inzulin termelésére. Azóta a biotechnológia leginkább a genetikailag módosított élőlények közreműködését jelenti egy meghatározott cél érdekében, amit az orvostudományon túl a mezőgazdaság és az ipar is alkalmaz (például génmódosított növények termesztésére, mesterségesen előállított élelmiszerek készítésére stb.).

A hagyományos és a modern biotechnológia közötti határt tehát a géntechnológia teremtette meg.

Publikálva: 2021. március 25.