Lexiq

Biológiai gyógyszer

A biológiai gyógyszer valamilyen élő szervezetből származó hatóanyagot tartalmazó készítmény.

Ez a hatóanyag vagy természetes módon megtalálhatóak a szervezetben, vagy biotechnológiai úton, valamilyen élő sejtek vagy baktériumok segítségével állítják elő őket. Ez utóbbinak lépései:

  1. a baktériumokba bejuttatják a szükséges molekulához mintául szolgáló DNS‑t
  2. erre a mintára a baktériumok megtermelik a szükséges molekulát
  3. a kész molekulát különválasztják a baktérium többi részétől

laboratóriumban dolgozó tudós keze vakcinafejlesztés közbenA biológiai gyógyszerek hatóanyaga általában egy nagy méretű és bonyolult szerkezetű fehérje, ami igen érzékeny lehet a fényre, a hőre vagy akár a rázkódásra. Ahhoz, hogy a gyógyszer a tárolása során ne sérüljön és megőrizze hatását, olyan környezetben kell lennie, amilyenben a valóságban (azaz az ember szervezetében) is lenne. Épp ezért ezek a gyógyszerek csak vizes oldatban, injekcióként vagy infúzióként működnek, száraz tabletta formájában elveszítenék a hatásukat.

Mivel a biológiai gyógyszereket valamilyen élő szervezet építi fel, melyek természetes módon eltérnek egymástól egyedről egyedre, ezért ezek a gyógyszerek is eltérőek darabról darabra. Ez az eltérés persze egészen elenyésző, és nem befolyásolja a készítmény hatásosságát és biztonságosságát.

A biológiai gyógyszer ellentéte a kémiai gyógyszer, azaz minden olyan készítmény, ami nem biológiai forrásból származik, hanem kis méretű szintetikus vegyi anyagok a hatóanyagai. Ezek jellemzően kevésbé érzékenyek a külső hatásokra, így könnyebben tárolhatóak, és minden egyes gyógyszer pontos másolata a többinek.

A biológiai gyógyszerek közé tartoznak a védőoltások, a különböző hormonok (pl. inzulin), a citokinek (pl. interferonok,  interleukinek) és a monoklonális antitestek.

Szinonimái: biológiai választ módosító gyógyszer, biologikum, de néha azonos jelentésűként használják a biológiai terápia kifejezést is.

Publikálva: 2021. március 25.