Lexiq

Bináris

Hétköznapi értelemben kettős állapotú rendszer, tehát amikor valami két különböző állapot közül mindig az egyikben van, mert két különböző értéket vehet fel.

Egy hagyományos villanykapcsoló bináris módon működikPéldául egy hagyományos izzó vagy fel van kapcsolva, vagy le van kapcsolva. Nincs köztes félhomályos állapota, szemben a szabályozható (azaz a dimmelhető) izókkal, amivel a lekapcsolt állapotból folyamatosan világosítva, egy tekerővel érhető el a maximális fényerő.

A bináris jel tehát olyan jelfajta, amelyből kétféle van. A fent említett izzónak például egy "felkapcsolt" és egy "lekapcsolt" állapota van. A bináris jel úgy is felfogható, hogy az mindig vagy igen, vagy nem. Ahogyan az izzó vagy világít, vagy nem világít, ugyanígy például a pénzfeldobós játék kimenetele vagy fej, vagy írás (azaz nem fej).

Egy terhességi teszt is bináris: vagy pozitív, vagy negatív, hiszen nem lehet valaki "kicsit terhes" vagy "nagyon nem terhes". Ezzel szemben mondjuk egy vércukor‑teszt számszerű eredményt ad, tehát lehet valakinek "kicsit alacsony" vagy "nagyon magas" a vércukor‑szintje.

Kapcsolódó szavak: kettes számrendszer, bináris opció, kétváltozós gender

Publikálva: 2020. május 23.