Lexiq

Billentyűzetkiosztás

A billentyűzetkiosztás azt határozza meg, hogy egy számítógép billentyűzetének egy‑egy billentyűjét megnyomva pontosan milyen betű, szám, illetve egyéb karakter jelenik meg, illetve milyen funkció érhető el.

A különböző nyelveknek eltérő a billentyűzetkiosztása. A magyar billentyűzetkiosztáson például a felső betűsor a QWERTZ betűkkel kezdődik, míg az angol billentyűzetkiosztáson a QWERTY betűkkel. Máshol vannak az egyes speciális karakterek, például kettőspont, kacsacsőr jelek vagy a kukac jel is. Ha egy billentyűt megnyomva nem az jelenik meg a képernyőn, ami rá van írva, akkor az azért lehet, mert a billentyűzet feliratozásához képest eltérő billentyűzetkiosztás van beállítva a számítógépen.

A billentyűzetkiosztás megváltoztatására Windows 10 alatt a Windows billentyű nyomva tartása közben a szóköz billentyű lenyomásával van lehetőség. Ha ilyenkor semmi sem történik, az azt jelenti, hogy az éppen használton kívül nincsen másik billentyűzetkiosztás hozzáadva a Windowshoz. Új kiosztás hozzáadására a Start gomb megnyomása után a Gépház, azon belül az Idő és nyelv, azon belül a Nyelv menüponton belül van lehetőség. Itt a Preferált nyelvek felirat alatt az Újabb nyelv beállítására kattintva lehet.

Publikálva: 2021. március 16.