Lexiq

Bíboros

A katolikus egyházban a pápa után következő legmagasabb rangú főpapok tisztsége, akik a pápai udvar kiemelt hivatalainak vezetői, továbbá a pápa egyéni és testületi tanácsadói.

A bíborosokat a pápa nevezi ki. A pápát a bíborosok választják egy maximum 120 fős zárt ülésen, a konklávén; egyedül ők rendelkeznek pápaválasztó joggal 80 éves korukig.

Erdő Péter bíboros {Janez Jelen, CC BY-SA 3.0}A bíboros név a főpapok öltözetékére utal, ami azt jelképezi, hogy ők a vérük árán is megvédik az egyházat. Régebbi magyar szóval bíbornoknak hívták őket. Más nyelveken leginkább kardinálisnak nevezik őket, ami a latin cardo (= tengely, zsanér) szóból ered. Ahogyan az ajtó sem tudja ellátni szerepét, nem tud kinyílni zsanér nélkül, úgy a bíborosok feladata is nélkülözhetetlen fontosságú. A bíborosok hivatalos latin címe: Sanctae Romanae Ecclesiae Cardinalis, aminek jelentése "a római szent egyház bíborosa".

Az első magyar bíboros Báncsa István esztergomi érsek volt 1252‑től. Jelenleg egyetlen magyar bíborosa van az udvarnak, Erdő Péter személyében, akit 2003‑ban nevezett ki II. János Pál pápa.

Publikálva: 2020. június 8.