Lexiq

BCG oltás

A BCG oltás a TBC (tuberkulózis) elleni védőoltás.

A BCG a Bacillus Calmette‑Guérin rövidítése. Ez annak a legyengített baktériumtörzsnek a neve, amit a védőoltás tartalmaz. Nevét Jean Marie Camille Guerin és Leon Charles Albert Calmette francia kutatókról kapta, mert 13 éves munkával ők tenyésztették ki ezt a baktériumtörzset 1921‑ben. Ez az oltás megvédi az embert a TBC fertőzés okozta tüdőgyulladástól és agyhártyagyulladástól.

BCG oltás helye egy csecsemő karjánMagyarországon 1954 óta kötelező a BCG oltás a születéstől számított 6 héten belül, amit napjainkban már az újszülött osztályról való távozás előtt beadnak a csecsemők bal felkarjának bőre alá.

A BCG oltás iránti érdeklődés azért lángolt fel 2020‑ban, mert a COVID‑19 járvány első hónapjaiban megfigyelték, hogy azokban az országokban, ahol régebb óta rutinszerűen alkalmazzák a vakcinát (pl. Magyarország, Brazília, Japán), ott koronavírus az átlagnál kevesebb halált okozott, míg ahol a BCG nem része a kötelező oltásoknak (pl. Olaszország, Spanyolország, Franciaország), ott a vírus nagyobb arányban vezetett halálhoz. Idővel azonban az adatok erre rácáfoltak, így a kettő közötti összefüggést nem sikerült igazolni.

Publikálva: 2020. november 21.
Módosítva: 2021. május 6.