Lexiq

Batikolás

A batikolás egy kézzel végzett textilfestési eljárás, aminek lényege, hogy a kívánt mintát forró viasszal rárajzolják az anyagra (illetve egyszerűbb, szabálytalan minták esetén a kelme csomózásával vagy hajtogatásával fedik le az anyag kívánt részeit), majd az egész textíliát hideg vagy langyos festékbe mártják. A viasszal vagy egyéb módon lefedett részek alá nem jut be a festék, így ezek a részek az anyag eredeti színét mutatják, míg a kelme többi része megfestődik.

batikolt anyagA házi DIY batikolás során általában az összegyűréssel és csomózóssal elért fedési technikát alkalmazzák, amivel kör vagy gyűrű alakú foltok rajzolódnak a textilre. Ezt akár több színnel is el lehet végezni egymás után, egyszerűen csak különböző színekbe kell mártani a kelmét egymás után.

Ennek fordítottja, amikor nem egy színtelen kelmét színezel textilfestékkel, hanem egy színes anyagot fehérítesz ki hipóval: ilyenkor a fedett részek maradnak színesek, és a kelme többi része kivilágosodik.

A batikolt ruhák teljesen egyedi darabok, mert a festésben óriási szerepe van a véletlennek. A kézzel rajzolt viaszmintában (vagy a csomózások, hajtogatások között) mindig lesznek apró eltérések. A festék hajszálvékonyan bárhol befolyhat a fedett részekbe, sőt a fedetlen területen sem mindenhol ugyanolyan élénken fogja meg az anyagot.

A batikolás technikája az indonéz Jáva szigetről származik. A batik szó a jávai amba (=írni) és titik (= pont, pötty) szavak összefonódásából származik, utalva arra, hogy eredetileg egy írótollhoz hasonló eszközzel viaszpontokat rajzolva vitték fel a mintát a textilre.

Angolul a "tie dye" vagy a "batik diy" kulcsszavakkal tudsz részletes útmutatókat, illetve inspiráló képeket és videókat keresni a neten.

Bővebben: