Lexiq

Barkochba

A barkochba (kiejtése: barkóba) egy beszélgetős fejtörő játék, amiben egyvalaki gondol valamire, a másik embernek pedig úgy kell kitalálnia, mire gondolt az illető, hogy csak eldöntendő kérdéseket szabad feltennie (például: állat? emlős? nagyobb mint én? stb.).

egy gondolatbuborékban lévő villanykörteHa a kérdezgető fél végül kitalálja, mire gondolt a másik, akkor ő nyer, és a játék véget ér. Ekkor általában szerepet cserélnek, és most ő gondol valamire, amit a másiknak kell kitalálnia. Ha rákérdezéskor a játékos mellélő, akkor veszít. Amennyiben a kérdezgető fél hosszú idő után gondolkodva sem jut egyről kettőre, akkor feladhatja a küzdelmet, ami persze szintén veszteséget jelent.

A játékot általában kettesben játsszák, de átalakítható csapatjátékká is, akár úgy, hogy egyvalaki gondol valamire, és a többiek kérdezgetnek, akár pedig úgy, hogy egy embert kiküldenek a szobából, a csoport együtt kitalálja, mi legyen a feladvány, és a kiküldött embernek egyedül kell ezt megfejtenie.

A barkochba neve magyar találmány, amihez az a legenda fűződik, hogy Simon Bar Kohba ókori zsidó szabadságharcos egyszer egy olyan embert vallatott ki, akinek kivágták a nyelvét, és ezért nem tudott rendesen felelni semmire, csak bólogatással vagy a fejrázással válaszolhatott. Ez a történet azonban csak kitaláció, aminek megtörténtére semmilyen forrás nem utal.

A játék neve angolul Twenty Questions, azaz Húsz kérdés, mert ők azzal a szigorítással játsszák, hogy mindössze húsz kérdésből kell kitalálni a feladványt. A barkochbát németül Wer bin ich?, azaz Ki vagyok én? néven ismerik, utalva arra, hogy a kigondoló fél megtestesíti azt, amire gondolt.

A barkochba játék a magyar tévében a Van benne valami című műsorban ment 1987 és 1993 között, aminek műsorvezetője Vágó István volt.

Bővebben: