Lexiq

Barista

A barista (kiejtve: bariszta) jelentése kávémester (vagy régi magyar szóval kávépincér), azaz olyan profi kávékészítő, aki egy kávézóban vagy egy étteremben a kávék szakszerű elkészítésével és felszolgálásával foglalkozik.

egy barista óvatosan habosított tejet tölt egy porceláncsészébeA hivatásos kávékészítők tanfolyamon tanulják a szakmájukat, ahol megismerik a kávét mint növényt, a pörkölést és más feldolgozási módszereket, a kávékészítés során használt gépek kezelését, a különböző kávéitalok receptjeit, a díszítési technikákat, a kávéházi kultúrát stb.

A név az olasz barista szóból ered, és eredetileg azokat a felszolgálókat jelölte, akik a pult mögött állva kiszolgálták a vendégeket, a kávéktól kezdve az alkoholos italokon át a rágcsálnivalókig bármivel. A kifejezés az 1970‑80‑as években vált népszerűvé Amerikában, miután a Starbucks kávéházlánc elkezdte így hívni az alkalmazottait. Noha azóta náluk és a hozzá hasonló más nagy üzlethálózatokban is egyre inkább automatizált a kávékészítés folyamata, a pult mögött dolgozó személyzetet azóta is baristáknak nevezik. Mivel a szó az olasz nyelvből származik, ezért a helyes kiejtése bariszta, de magyar nyelven gyakran írás szerint, baristának ejtik.

A "barista" feliratú termékek jelölésének nincsen semmilyen egységes jelentése, hiszen sem ez, sem maga a barista foglalkozási titulus nincsen szabályozva. Az ilyen termékek "barista" megjelölésével a gyártók csak azt jelzik, hogy a termék alkalmas lehet a kávéházi élmény megteremtésére. Például egy barista tej vagy növényi tej általában a szokásosnál több fehérjét és több zsírt tartalmaz, ezért jól habzik, és krémesebb az állaga. A barista stílusú szemes vagy kapszulás kávék megkülönböztetése kevésbé meghatározott, a felirat itt inkább egy prémium minőséget jelöl, ami a hagyományos módon lefőzött kávé ízét idézi, tehát ez inkább csak egy reklámfogás abból kiindulva, hogy a "barista" egy divatos szó napjainkban.

Bővebben:

Publikálva: 2021. november 27.