Lexiq

Ballisztokardiográfia

A ballisztokardiográfia (röviden BCG) olyan orvosi vizsgálat, ami a testnek azt az apró mozgását méri, amit az okoz, hogy egy szívverés alkalmával a szív kipumpál egy adag vért az erekbe.

A vizsgálat során a beteg egy olyan asztalon vagy ágyon fekszik, ami nem áll szilárdan a talajon, hanem fel van függesztve egy tartószerkezetre. Amikor a szív megdobban, a vér hirtelen kilökődése az erekbe a test megmozdulását idézi elő. Ez a mozgás annyira parányi, hogy szabad szemmel nem is látható, de az ágy felfüggesztése révén egy gép érzékeli ezeket az apró kilengéseket. Ahogy a szív folyamatosan pumpál, a test ismétlődő mintázatban mozog, és a gép ezt a ritmikus mozgást egy hullámzó görbe formájában rajzolja ki.

A szív fő működési zavarai, valamint a légzés szabálytalanságai eltérítik ezt a görbét az egészséges vonaltól, ezért a görbe elemzésével az orvos képes olyan betegségek felismerésére, mint például a szívelégtelenség vagy akár az alvási apnoé.

A ballisztokardiográfia név első fele a ballisztika szóból ered, ami a mozgó testek röppályájának törvényszerűségeit leíró tudományág, míg a kardiográfia a szív működését kirajzoló berendezés. A ballisztokardiográfia tehát a szív által keltett ballisztikus erők mérésére szolgáló műszer.

Publikálva: 2022. szeptember 26.