Lexiq

Baksis

Leggyakrabban borravaló, jatt értelemben használatos, azaz valaminek a fizetendő árán felül nyújtott pénzösszeg a kiszolgálásért hálaképpen. Ha a recepciós egy szívesség fejében várja a baksist, az azt jelenti, hogy tartja a markát borravalóért.

A közel-keleti országokban azonban jellemző, hogy bármilyen szolgáltatás fejében elvárják a plusz fizetséget, olyanokért is, amikért Magyarországon megengedhetetlen lenne (például lejárt személyi igazolvány megújításakor a hivatalban). Mivel ilyenkor inkább megvesztegetésként, jogtalan lekenyerezésként fizet az ember, ezért kenőpénz, csúszópénz, hálapénz értelemben is használatos. Ha a határőr beszedi a baksist a turistáktól, az azt jelenti, hogy az országba lépés ki nem mondott, de kötelező eleme a kenőpénz.

Ugyanakkor a koldusoknak dobott pénzként is utalnak rá néha, tehát könyöradomány értelemben is hallani. Ha a kéregető gyerekek kapkodnak a baksisért, az azt jelenti, hogy egymással versengve próbálnak némi zsebpénzt kicsikarni a járókelőkből.

A baksis kifejezés a perzsa eredetű, oszmán bahsis (=ajándék) szóból származik, amit a török megszállás idején vett át a magyar nyelv.