Lexiq

Baker-Miller rózsaszín

A Baker-Miller rózsaszín a rózsaszínnek egy olyan árnyalata, amiről tudományos kutatások bizonyították, hogy csökkenti az agressziót és az erőszakos viselkedést.

A szín jelentőségét Alexander Schauss amerikai pszichológus fedezte fel, aki a különböző színek élettani hatását vizsgálta. Kutatásai során felismerte, hogy a rózsaszín környezet képes ellazítani az izmokat, csökkenteni a vérnyomást és a pulzust, valamint lassítani a légzést. További kísérletezés eredményeként rájött arra is, hogy ezek a pszichológiai hatások a saját nyilvántartása szerinti P‑618 árnyalatú rózsaszínnél voltak a legerősebbek.

Baker-Miller rózsaszínű falA kutató 1979‑ben meggyőzte a Seattle‑i haditengerészet két parancsnokát, Millert és Bakert, hogy a korrekciós központ celláit ilyen rózsaszínűre fessék. Ez persze némi ellenállást váltott ki bennük, hiszen elég bizarr látványt nyújtott az élénk rózsaszín a férfiak világában. Öt hónapnyi tapasztalat alapján azonban bebizonyosodott, hogy már egy negyedórás jelenlét a falak között lényegesen csökkentette a fogvatartottak agressziószintjét, és ez a hatás még legalább fél órán át megmaradt, ami jelentősen megkönnyítette az intézet személyzetének a dolgát. A színt végül maga Alexander Schauss nevezte el Baker‑Miller rózsaszínnek, hálaképpen azért, amiért a két parancsnok elfogadta meghökkentő javaslatát.

Azóta a svájci börtönökben is elterjedt ez a szín, és hiperaktív gyerekekkel foglalkozó iskolák falait is gyakran festik a rózsaszín valamilyen árnyalatára.

A Baker-Miller rózsaszín kódjai:

Szinonimái: Baker‑Miller pink, Schauss rózsaszín, P‑618.