Lexiq

AVDH

Az AVDH az Azonosításra Visszavezetett Dokumentum Hitelesítés rövidítése. Ezzel a szolgáltatással bárki bármilyen elektronikus dokumentumot egyszerűen és ingyenesen hitelesíthet, anélkül, hogy a dokumentumot kinyomtatná, aláírná, illetve két tanúval ellátná.

Ha aláírsz egy papírt, azzal bizonyítod, hogy az irat hiteles, tőled származik, a benne foglaltakkal egyetértesz és elfogadod őket. Ugyanezt csinálja az AVDH is, csak éppen elektronikus úton. Ehhez csak egy ügyfélkapus azonosításra van szükség, mert ezzel igazolod, hogy valóban te végzed az irat hitelesítését (azaz valóban "te írod alá a papírt"). Erre az ügyfélkapus azonosításra utal az AVDH névben lévő "azonosításra visszavezetett" kifejezés is.

A hitelesítést a https://magyarorszag.hu/szuf_avdh_feltoltes címen tudod elvégezni. Ennek lépései:

  1. a dokumentum fájl kiválasztása a számítógépedről (vagy a telefonodról)
  2. a hitelesítés módjának kiválasztása: az ASiC eljárásra akkor van szükség,
  1. az ÁSZF elfogadása
  2. ügyfélkapus azonosítás
  3. a kész, hitelesített dokumentum letöltése

képernyőkép az AVDH dokumentum hitelesítésre szolgáló weboldalrólAz így hitelesített irat a polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény 325. § (1) g) pontja szerint teljes bizonyító erejű magánokiratnak számít, azaz a bíróság elfogadja bizonyítékként, csak úgy, mint egy hagyományos, kézzel aláírt és két tanú által hitelesített papír dokumentumot.

Bővebben: Elektronikus dokumentum-hitelesítés a gyakorlatban (Könyvelő szakma)

Publikálva: 2021. április 8.