Lexiq

Attenuált vakcina

Az attenuált vakcina olyan védőoltás, ami élő, de legyengített kórokozókat tartalmaz.

Ezek a kórokozók a szervezetbe bejutva szaporodni tudnak ugyan, de nem okoznak tényleges betegséget, mert ettől a képességüktől megfosztották őket. A vakcina védő hatása annak köszönhető, hogy az oltóanyag a természetes fertőzéshez hasonló folyamatot utánozva serkenti az immunrendszert az ellenanyag termelésére. Ezáltal a szervezet a "szelídített" kórokozókat legyőzve saját maga alakítja ki a kórokozó elleni védettséget.

Ennek előnye, hogy védő hatása hosszú távú, akár egy egész életen át tarthat, ráadásul az elölt vakcinával szemben csak enyhe oltási betegséget okoz.

Hátránya, hogy az élő kórokozók bejuttatása veszélyes lehet az idősek és az immunbetegséggel élők számára, ezért nekik az elölt kórokozókat tartalmazó oltások ajánlottak.

Ilyen vakcina például a bárányhimlő, a kanyaró, a mumpsz, a járványos gyermekbénulás vírusai elleni oltás vagy a hastífuszt okozó baktérium elleni vakcina.

Az attenuált vakcina neve az angol attenuate (= legyengít, csillapít) szóból származik, utalva arra, hogy az oltóanyagban a kórokozónak egy olyan módosított változata van, ami nem vált ki betegséget.

Publikálva: 2020. október 19.