Lexiq

Ataxia

Az ataxia az izommozgások koordinációjának zavara, aminek következtében a beteg akaratlagos mozdulatai ügyetlenné válnak, illetve bizonytalanná válik a testtartása.

Az ataxia sokféle formában megjelenhet attól függően, hogy a test melyik részét érinti: a lábak esetében a beteg járása ingatag lesz; a kezek esetében nehézséget okoz az evőeszközök használata, a kézírás elcsúful stb.; az arc és a száj érintettsége esetén a szavak megformálása ütközik akadályokba, így a beszéd érthetetlenné válik, problémát okoz a nyelés stb.

Ennek hátterében mindig valamilyen idegrendszeri károsodás áll. Az idegrendszeri sérülést okozhatja veleszületett rendellenesség, valamilyen érrendszeri zavar, agyvérzés, daganatos megbetegedés, fertőzés (pl. agyvelőgyulladás), fizikai sérülés (pl. agyrázkódás), neurodegeneratív betegség (pl. sclerosis multiplex), vitaminhiány, gyógyszer túladagolás, drog, alkohol vagy vagy egyéb mérgező anyag stb.

Az alábbi videóban egy veleszületett ataxiás beteg először azt mutatja be, hogyan jár, amikor terpeszállással igyekszik megtartani az egyensúlyát, ezt követően megpróbál normális lábtartással lépkedni, végül a keze irányításának zavarát szemlélteti, ami a célponthoz közelítve felerősödik:

Az ataxia a görög a- (=nem) előtag és taxis (=rend) szó összevonásából képződött, utalva arra, hogy a mozgások rendezettségének hiánya vezet a tünetekhez.

Bővebben: Friedreich-ataxia (HáziPatika)

Publikálva: 2021. november 4.