Lexiq

Aspektus

Valamilyen nézőpont, szemszög, azaz ahogyan valaki a saját gondolkodásmódjával, a saját szemléletmódjával megközelít valamit, és véleményt formál róla.

Ha például valaki szokatlan aspektusban ír a békákról, akkor lehet, hogy az illető a legyek szemszögéből mesél a békák életmódjáról. Ha valaki egy autóbaleset következményeit pszichológiai aspektusból vizsgálja, akkor ő nem az anyagi veszteséget számolgatja, hanem a sofőr lelki traumájával foglalkozik.

Leggyakrabban a "más aspektusból" formában használják, ahol azt jelenti, hogy a korábbihoz képest egy újfajta megvilágításban, attól eltérő szempontból tekint valaki valamire. Például az alma nagyon egészséges, hiszen sok vitamin és rost van benne, más aspektusból nézve azonban nem érdemes túl sokat fogyasztani belőle, mert nagyon magas a cukortartalma.

Szinonimái: szempont, nézőpont, szemszög, álláspont, látásmód, felfogás, szemléletmód, gondolkodásmód, perspektíva.

A kifejezés a latin ad (=rá) előtag és a spectare (= néz, tekint, szemlél) szó összevonásából származik, utalva arra, hogy egy bizonyos aspektus valamilyen fajta rátekintése, szemléletmódja a vizsgált tárgynak.