Lexiq

ASC tanúsítvány

Az ASC az Aquaculture Stewardship Council (magyarul akvakultúra-felügyeleti tanács) rövidítése. Ez egy független nonprofit szervezet, ami a vízi növények és állatok fenntartható tenyésztésének és a helyi termelők felelős foglalkoztatottságának tanúsítását végzi.

Egy termék csomagolásán a zöld ASC logó azt igazolja, hogy az élelmiszer felelősségteljesen működő tenyésztőhelyről származik. Ez azt jelenti, hogy a gazdaság védi a vadon élő tengeri élőlényeket, odafigyel a saját halainak egészségére, továbbá tisztességes foglalkoztatást biztosít a helyi közösség számára és jól bánik a dolgozóival.

Az ASC címke megszerzésének olyan feltételei vannak, mint például:

Az ASC-t a WWF és egy holland környezetvédő szervezet alapította 2010‑ben. Azóta az általuk hitelesített termékek Európa legtöbb országában, így hazánkban is elérhetőek. Ha egy gazdaság megfelel az ASC elvárásainak, a címke használatáért jogdíjat kell fizetnie, aminek összege a gazdaság méretétől és a bevétel mennyiségétől függ, ezért az ASC tulajdonképpen abban érdekelt, hogy minél több tenyészüzem munkásságát elfogadja. Emiatt az ASC címke egyesek szerint nem annyira hiteles minősítés.

Az ASC kizárólag a tenyésztett halakra vonatkozó program. A vadon élő halászatok fenntarthatósági tanúsítványát az MSC intézi.

Az ASC hivatalos weboldala: www.asc-aqua.org

Bővebben: ASC mezőgazdasági üzemek tanúsítványa (SGS)

Publikálva: 2021. november 28.