Lexiq

Árvíztűrő tükörfúrógép

Az árvíztűrő tükörfúrógép nem egy valódi fúrószerszám, hanem egy olyan mesterségesen alkotott kifejezés, ami az összes magyar ékezetes magánhangzót tartalmazza.

dupla ékezeteket nem tartalmazó betűtípussal szedett feliratA grafikusok és a könyvszerkesztők a különböző betűtípusok tesztelésekor szokták ezt begépelni, hogy lássák, az adott betűkészlet tartalmazza‑e a magyar ékezeteket is. Erre azért van szükség, mert a legtöbb betűtípust külföldiek készítik, és ők gyakran nem gyártják le a latin írásmód összes létező karakterét, többek között a dupla ékezetes ő és ű betűt, amiket kizárólag a magyar nyelv használ. Ha ezek a karakterek hiányoznak, akkor a képernyőn vagy egy üres téglalap jelenik meg helyettük, vagy jobb esetben a program egy másik betűtípussal írt ő vagy ű betűt illeszt a helyükre, ez azonban a szemfüles olvasónak könnyen feltűnik.

Az árvíztűrő tükörfúrógép kifejezést egy műszaki folyóirat szerkesztője, Faklen Pál alkotta meg 1989 tavaszán az új betűtípusok ellenőrzésére. Közismertté akkor vált, amikor 1998‑ban a magyar nyelvű Windows 98 operációs rendszer ezt a mintaszöveget jelenítette meg a betűtípusok listájában. A Windows azóta is az összes verziójában ezt használta.

Külön említést érdemel még Simon Zoltán rövid meséje, ami szintén mind a kilenc magyar ékezetes magánhangzót tartalmazza, ám kisbetűs és nagybetűs formában egyaránt:

A sok kúszó felhő beborította az esti nap tündökletes művét. Éva megmoccant. Óh Ádám! Ülj le mellettem! Íme az ember, a nagy Ő. Újra hallom hangod. Önmagad vagy, ezt tudod. Űzd el haragod, s jer velem!