Lexiq

Árnyalat

1.

Az árnyalat hétköznapi értelemben véve egy szín más színek felé hajló változata, ami nem különbözik tőle annyira, hogy már egy másik színnek nevezhetnénk. Például a rúzsok általában pirosak, ám vannak természetesebb, rózsaszínes árnyalatai, vannak élénk, vöröses fajtái, sőt vannak egészen sötét, bordó vagy már-már lilás árnyalatai is, de ezek az apró eltérések nem különböznek egymástól annyira, mint mondjuk egy piros körömlakk egy kék körömlakktól.

2.

Az árnyalat szakmai értelmezése szerint a színspektrum egy adott pontja, ami fizikailag a fény hullámhosszának felel meg. Ez határozza meg a szín nevét, azaz e szerint beszélhetünk kékről, zöldről, sárgáról, pirosról stb.

3.

a szürke különböző árnyalatai egy kárpitmintánUgyanakkor az árnyalat egy szín világosságának vagy sötétségének mértékét is jelenti, az árnyékosság szinonimájaként, azaz hogy a szín milyen mértékben tartalmaz fehéret vagy feketét. Például a piros szín a világos rózsaszíntől egészen a sötétbordóig terjed, és a szőke hajszínnek is sok különböző árnyalata van, a szinte fehéresen világostól egészen a szőkésbarnáig.

4.

Az árnyalat átvitt értelemben valaminek egy kis különbséggel eltérő változata. Amikor például valaki azt mondja, hogy egy pici sóval egy árnyalattal jobb a rántotta, az azt jelenti, hogy a reggeli nem lett nagyságrendekkel finomabb, de egy picit segített az ízetlenségén. A szürke ötven árnyalata című könyv és film címe pedig arra utal, hogy a főszereplő férfi viselkedése annyira sokrétű és ellentmondásos, mintha ötven különböző személyisége lenne.

Kapcsolódó szó: telítettség