Lexiq

Aquafaba

A csicseriborsó vagy bab főzővize, ami tojásfehérje helyettesítésére használható. Ezeknek a hüvelyeseknek magas a fehérjetartalmuk, ezért főzésük után egy sűrű, nyálkás folyadék marad vissza, ami egészen hasonlóan viselkedik a receptekben, mint a tojásfehérje. Ezt az alapanyagot olyanok használják, akik kerülik a tojás fogyasztást, például a vegánok vagy a tojásra allergiás emberek.

Fehérbabból készült aquafaba habbá felverveAquafabát két módon készíthetsz:

  1. Egy konzervből öntsd le a levet, amiben áll! Ez lehet akár csicseriborsó vagy fehérbab konzerv is. Ez a leöntött lé a kész aquafaba, ezért kezdőknek ez ajánlott. Azt azonban ellenőrizd felhasználás előtt, hogy a konzerv mennyi sót tartalmaz!
  2. A száraz hüvelyest főzd meg úgy, ahogy a recepted kívánja, és szűrd le róla a főzővizet! Ezzel a módszerrel több aquafabát nyerhetsz, de éppen ez a hátránya is, ugyanis ez gyakran túl híg, és további hosszas főzés szükséges ahhoz, hogy ugyanolyan sűrű léhez hozzájuss, amilyet a konzervből fél perc alatt megkaphatsz.

Az aquafabát ugyanúgy tudod használni, mint a hagyományos tojást, hiszen ugyanolyan emulgeáló, kötő, zselésítő és sűrítő tulajdonságokkal rendelkezik. Folyós állapotban kötőanyagként működik, felverve pedig habbá alakul, csak úgy, mint a tojásfehérje. (Az aquafaba‑hab felverése azonban körülbelül kétszer annyi ideig tart, és sajnos hamarabb össze is esik, de ez utóbbin néhány csepp ecettel és egy kis borkősavval tudsz segíteni.) Általánosságban véve egy tojásfehérjét 2 evőkanál aquafaba, egy egész tojást 3 evőkanál aquafaba helyettesít.

Az aquafabát egy amerikai programozó "találta fel" 2015 márciusában, aki elsőként habcsókot készített csicseriborsólé és cukor párosából, és ezt közzétette egy Facebook csoportban. Az "új" alapanyag neve a latin aqua (=víz) és faba (=bab) szavak összetételéből ered.