Lexiq

Apnoé

Az apnoé a légzés átmeneti megszűnése.

Ez lehet akaratlagos és akaratlan egyaránt. Az akaratlagos apnoé az, amikor szándékosan visszatartod a lélegzetedet. Az akaratlan apnoét számos ok kiválthatja, például neurológiai betegségek, idegrendszeri sérülések, de jelentkezhet gyógyszer mellékhatásaként is, sőt ide sorolják a sírás közben megfigyelhető, rövid kimaradásokkal tarkított, rendszertelen légzést is.

A légzés kimaradása esetén csökken az oxigén, és megnövekszik a szén‑dioxid szintje a vérben, és ha ez az állapot hosszabb ideig eltart, a test szervei károsodhatnak.

Az alvási apnoé az, amikor alvás közben újra és újra kimarad a légzés, néhány másodperctől akár egy-két percig is. A legtöbb esetben a légzésszünetet hangos, fulladozó horkantás követi, amikor újraindul a légzés. Mivel a betegség rontja az alvás minőségét, ezért az érintettek gyakran álmosan, fejfájással ébrednek, illetve fáradtak napközben, romlik a fizikai vagy szellemi teljesítőképességük.

Az apnoé szó a görög a- (=nélkül) előtag és pneo (= lélegzik, fúj) szó összekapcsolásával képződött, utalva arra, hogy az apnoé tulajdonképpen "a légzés hiánya".

Publikálva: 2022. szeptember 26.