Lexiq

Apartheid

Az apartheid az a faji elkülönítés és megkülönböztetési politika, amit a Dél‑afrikai Köztársaságban a fehér kisebbség a feketékkel szemben alkalmazott 1949 és 1991 között.

csak fehérek részére fenntartott tengerpart, ezt jelölő táblávalAz apartheid 1949‑ben kezdődött, amikor a lakosság mintegy 20%‑át képező búr és angol telepeseket képviselő, rasszista szemléletű Nemzeti Párt került hatalomra, és hivatalosan is meghirdették a szegregációt. Többek között megtiltották a fehérek és a feketék közötti férfi-nő kapcsolatot, jogilag szabályozták a feketék földrajzi elkülönítését a kedvezőtlenebb külvárosi részekbe, korlátozták számukra a tömegközlekedés használatát, és megvonták a politikai jogaikat.

A nemzetközi politika már az 1960‑as évektől kezdve rossz szemmel nézte mindezt. Ennek eredményeként az elnyomó rendszer az 1980‑as évekre fokozatosan meggyengült, és megkezdődött a megkülönböztetési politika tudatos leépítése. 1991‑ben eltörölték az utolsó rasszista törvényeket is, amivel megszűnt az apartheid. A fehérek uralma formálisan 1994‑ben ért véget, amikor már a feketék is részt vehettek a politikai választásokon, ahol a színes bőrű Nelson Mandela lett az ország elnöke, és ekkor avatták fel az ország jelenlegi zászlóját is, hogy ezzel is jelezzék a régi rendszer végét.

Az apartheid szó a holland apart (= elkülönített, szétválasztott) szó és -heid főnévképző összekapcsolásából származik. Hollandul "apartheit"-nek, angolul párthájd"-nak ejtik. Magyar kiejtése változó, mert megoszlanak a vélemények arról is, hogy az "a" betűket "a"-ként vagy "á"-ként kell‑e mondani, és arról is, hogy a "h" betűt ki kell‑e ejteni vagy sem, de leggyakrabban "aparteid" vagy "apartheid", ritkábban "ápártheid" lesz belőle.

Publikálva: 2021. március 17.