Lexiq

Apák napja

Az apák napja egy viszonylag új ünnepnap, amit Magyarországon június harmadik vasárnapján tartanak, az anyák napja párjaként. Ez 2021‑ben június 20‑ra esik.

Az ünnepnap célja az apaság és az apai szerep elismerése. Ilyenkor általában közös programot szerveznek az apákkal, megajándékozzák őket, megemlékeznek az elhunyt nagyapákról és dédnagyapákról, de mivel az ünnepnek még nincsenek olyan bevett formái, mint az anyák napjának, ezért általában mindenki úgy ünnepli, ahogyan akarja és tudja.

Az apaság megünneplése eredetileg a 16. században az európai katolikus egyház kezdeményezése volt. Ezt minden évben március 19‑én, Szent József napján tartották (hiszen a hit szerint Szent József Jézus nevelőapja volt). Ez a szokás a spanyol és a portugál gyarmatosítók révén jutott el Amerikába, ám idővel szép lassan feledésbe merült, mígnem 1910‑ben egy 28 éves amerikai lány újjá nem élesztette az ünnepet. Sonora Smart Dodd édesanyja szülés közben meghalt, így őt és öt bátyját édesapjuk egyedül nevelte. Egy templom anyák napi szertartását hallva felmerült benne a gondolat, hogy az apák is ugyanolyan megbecsülést érdemelnének, mint az anyák, ezért indítványozta a hivatalok felé az apák megünneplését. Eredetileg saját apja születésnapját, június 5‑ét javasolta erre, de a minisztérium végül június harmadik vasárnapját választotta helyette. Később ez az ünnepnap vált világméretűvé: Európába a második világháború után "érkezett vissza" ez a szokás.

egy apa három gyerekével a szabadbanSzámos országban más napokon ünneplik az apák napját. Például Spanyolországban és Portugáliában továbbra is március 19‑én, míg Oroszországban február 23‑án egy katonai ünnepen. Romániában egy héttel az anyák napja után, május második vasárnapján. Tajvanban pedig augusztus 8‑án, mert az ottani kínai nyelven a dátum kiejtése nagyon hasonlít az "apa" szóra.

Az apák napja angolul Father's Day, németül Vatertag.

Publikálva: 2021. március 18.