Lexiq

Antivirális

Az antivirális szerek a vírusfertőzések kezelésére használt gyógyszerek, amik úgy hatnak, hogy gátolják a szervezetbe került vírusok fejlődését vagy szaporodását.

A vírusok fejlődését gátló készítmények a vírus egy‑egy életciklusához szükséges fontos enzimeket semmisítenek meg. A vírusok szaporodását gátló anyagok "hamis DNS építőkockák" módjára beépülnek az "újszülött" vírus genetikai állományába, és a hibás genetikai kód miatt ez az új vírus működésképtelenné válik.

Az antivirális gyógyszerek csak akkor tudják kifejteni hatásukat, ha a kezelés még a betegség elején, az első tünetek megjelenése után 6‑48 órával elkezdődik, hiszen a vírus ekkor még nem terjedt el olyan nagy mértékben a szervezetben.

A gyógyszer enyhíti a betegség súlyosságát, lerövidíti a gyógyulásig tartó időt, továbbá csökkenti a vírusürítés mértékét és időtartamát.

A legtöbb antivirális gyógyszer csak egy speciális vírus ellen hatékony (például az influenza A ellen), míg a széles spektrumú antivirális készítmények a vírusok tágabb körével szemben eredményesek.

Mivel azonban igen kevés hatékony antivirális készítménye van az orvostudománynak, ezért a legtöbb vírusfertőzésre nincs célzott gyógymód. Ráadásul a vírusok rendkívül gyorsan változnak, így a már meglévő gyógyszerek hatásossága is könnyen elveszhet, különösen ha túl gyakran és feleslegesen alkalmazzák őket.

Publikálva: 2020. október 5.