Lexiq

Antigén teszt

Az antigén teszt egy fertőző betegségért felelős kórokozó jelenlétét vizsgálja a szervezetben valamilyen antigén kimutatásával. Az antigén az adott vírus vagy a baktérium felszínén lévő, rá jellemző fehérje.

Ez a teszttípus akkor adja a legmegbízhatóbb eredményt, amikor a mintavétel során nagy mennyiségű kórokozó nyerhető, azaz amikor a beteg a leginkább fertőzőképes (például a COVID‑19 esetében sok vírusfehérje van az orr- vagy a garatváladékban). Ez egyúttal azt is jelenti, hogy egy járvány idején igen alkalmas a legfertőzőbb betegek kiszűrésére.

Az antigén teszt óriási előnye, hogy nagyon gyorsan kiértékelhető, a mintavétel után 20‑30 perc múlva már megvan az eredménye. Éppen ezért antigén gyorstesztnek is nevezik.

Egy pozitív antigén teszt azt jelenti, hogy a beteg a kérdéses vírussal vagy baktériummal fertőzött, és másokat is könnyen megfertőzhet. Egy negatív antigén teszt nem feltétlenül jelenti azt, hogy az illető nem fertőzött. Mivel a mintavétel során kulcsfontosságú a nagy mennyiségű kórokozó jelenléte, ezért ha a betegség lefutása során a teszt időzítése nem megfelelő, könnyen előfordulhat, hogy a teszt tévesen negatív eredményt ad: ha a megfertőződés után túl korán végzik a tesztet, akkor a vírus vagy a baktérium még nem feltétlen szaporodik fel a szervezetben annyira, hogy az antigén teszt észrevegye, míg ha túl későn végzik a tesztet, akkor a beteg már rég túl lehet a leginkább fertőzőképes időszakon, amikor szervezetéből a legtöbb kórokozó ürült.

Mindebből következik, hogy az antigén teszt arra sem ad választ, hogy valaki a múltban átesett‑e a fertőzésen, hiszen a kórokozó fehérjéi jellemzően csak egészen rövid ideig ürülnek a szervezetből olyan mennyiségben, amit a teszt már jelezni tud. Annak eldöntésére, hogy valaha átestél‑e az adott betegségen, csak a szerológiai tesztek alkalmasak.

Kapcsolódó szavak: PCR-teszt, szerológiai teszt

Publikálva: 2020. december 5.